Legende

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de didgeridoo bij de Aboriginals van Noord-Australie. En legende gaat als volgt.

Ongeveer 60.000 jaren geleden leefde er een volk in Noord Australië. Een van de krijgers van de volk, Yidaki, was op jacht geweest en liep met een kangoeroe over zijn schouder op weg naar zijn kamp. 

Moe van de lange tocht en de koude nacht, besloot hij te rusten en een kampvuur te maken. Bij het hout voor het kampvuur zat een lichte stok en die ging ook op het vuur. Yidaki zag dat in de laatste stok, die hij op het vuur had gegooid, een nest witte termieten nestelde en wilde het nest niet in het vuur laten verbranden. Hij nam de stok terug uit het vuur, richtte de holle stok met het nest mieren omhoog en blies zo hard hij kon de inhoud naar de hemel - zo ontstond de sterrenhemel! 

Terwijl hij blies ontstond er een mysterieus geluid. Yidaki was zo onder de indruk van de gebeurtenissen dat hij elke nacht een ode bracht aan de sterren met die ene holle stok met dat rare geluid. Hij reisde verder naar zijn kamp, vertelde zijn verhaal en speelde op zijn stok. Zijn mensen brachten net als hij een ode aan de sterren, dansten op het geluid van de stok en beschilderden hem met mooie tekeningen. 

Het instrument werd heel populair in hun cultuur en werd gebruikt voor ceremonies, dansen en vormen van genezing. Toen Yidaki stierf kwam zijn geest terecht in de stok, vandaar dat 'yidaki' in de huidige Aboriginal-taal 'didgeridoo' betekent.